Urbex Budapesten

Cikkek a világ elhagyatott és romos, mégis gyönyörű épületeiről

Lipótmezei Elmegyógyintézet

2017. január 09. 20:17 - SimiAdventures

Budapest egyik legizgalmasabb, bezárt épülete a több mint 140 éves Lipótmező. Eredeti neve Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda volt, a Lipótmező nevet a telek tulajdonosáról, Göbl Lipótról kapta.  Ez az intézmény volt Magyarország első pszichiátriája, az ország második legnagyobb épülete. A betegszobák mellett megtalálhatóak voltak benne az orvosok lakásai, konyhák és raktárak is. A második világháború idején 1600 beteget ápoltak itt.

Az pszichiátria 2007-ig működött, azonban ekkor hirtelen az összes elküldték és az épületet kiürítették. Azóta sem lehet tudni, hogy mi lesz vele, mivel védetté van nyilvánítva és így átépíteni se lehet, bár az állapota miatt amúgy se nagyon lehetne semmire használni.

Az épület belülről is gyönyörű, azzal együtt, hogy elég rossz állapotban van. Sajnos bejutni nagyon nehéz, pedig még nyilvános túrákat is terveznek rendezni amiken bárki részt vehet, de ezekre még senki nem kapott engedélyt. Aki mégis bejut az rengeteg érdekességet láthat az egykori életről a kórházban, például rajzokat, festményeket, régi diagnózisokat és még egy, az épülethez tartozó kápolnát is. A pince elég félelmetes, leginkább egy horrorfilmre hasonlít egy mumifikált macskatetemmel a padlón. Több videoklippet is forgattak itt a bezárás óta.

Remélem tetszett! :)

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapesturbex.blog.hu/api/trackback/id/tr2912051799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása